Witam
Mniej więcej od roku używam soczewek kontaktowych. Poszedłem na badanie w Vision Express i tam dowiedziałem się, że do moich oczu nadają się tylko soczewki jednodniowe lub w najgorszym razie dwutygodniowe. Dostałem odpowiednie "recepty" i nosiłem soczewki - najpierw Focus Dailies (-1,25/-2,25, promień 8,6) - byłem bardzo zadowolony, później próbowałem 2tyg, polecili mi Iwear 2week o promieniu 8,7. Pani okulistka powiedziała że 8,7 to tak "na siłę" będzie pasować, bo nie mają dokładnie dopasowanych dla mnie. I faktycznie, soczewki dwutygodniowe okazały się bardzo niewygodne. I teraz, po długim wstępie, moje pytanie: Przeglądałem forum i wiem już, że parametry takie jak moc i krzywizna to za mało żeby dobrać wygodne soczewki. Ale czy to wszystko oznacza, że budowa moich oczu "skazuje" mnie na noszenie tylko jednego typu soczewek? Czy dobierając np. soczewki 2tyg o krzywiźnie takiej jak jednodniowe, mam szanse, że będą wygodniejsze? Czy musiałbym wypróbować kilka innych typów soczewek, czy po prostu mam takie oczy, że tylko jednodniowe i koniec?
Pozdrawiam