Autor Wątek: Pierwsze soczewki kontaktowe  (Przeczytany 8590 razy)

Kanonier

• Newbie
  • *
Pierwsze soczewki kontaktowe
« dnia: Maj 28, 2009, 08:34:34 pm »
Witam!
Jestem kompletnym laikiem w sprawie soczewek kontaktowych i dlatego mam kilka pytań odnośnie nich do was, czyli użytkowników tego forum. Pomimo, że mam okulary na codzień nie noszę ich, używam ich tylko do, np. czytania czegoś z odległości jak w szkole czytanie z tablicy. Zamierzam robić prawo jazdy, więc tym samym muszę zakupić sobie soczewki i zacząć w nich chodzić. Myślałem o kupnie soczewek miesięcznych. Jakie możecie mi polecić, które są dosyć tanie, dobre i odpowiednie do mojej wady wzroku? Mam wadę P: -0.75, L: -0.75. Chciałbym się również dowiedzieć wszystkiego o eksploatacji soczewek, czyli ile je można nosić podczas dnia (zapewne na noc się ściąga, jak się nie mylę), itp. Byłbym bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź. :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »

rafixo

• Newbie
  • *
Re: Pierwsze soczewki kontaktowe
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2009, 11:18:04 pm »
Witam,

Wybierz się do dobrego specjalisty on dobierze i zaproponuje najlepsze soczewki.
Soczewek jest cała masa, a każde oko jest inne :-) Ja proponowałbym na początek porozmawiać ze specjalistą o przepisanie soczewek jednodniowych, które są najzdrowsze oraz nauczysz się je zakładać bez obawy o rozerwanie, zgubienie itp. Później możesz już spokojnie poprosić o przepisanie miesięcznych. Co do pielęgnacji ja nic na ten temat nie powiem, ponieważ używałem tylko jednodniowych.

Na marginesie w moim przypadku początek był tragiczny, po czym zniechęciłem się i nie noszę szkieł :-)

Pozdrawiam.

Madakes

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2009, 03:59:58 pm »
Nie wiem, czy jest sens kupować jednodniowe, poza tym okulista sam zadecyduje jaki typ soczewek będzie najlepszy dla Ciebie. Ja od samego początku przygody z soczewkami noszę miesięczne i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby coś się z nimi stało. Nauka obchodzenia się ze szkłami jest szybka i bezproblemowa. Jeżeli nie masz poważnych alergii i problemów z oczami to soczewki będą dla Ciebie bardzo dobre. Pamiętaj żebyś przypadkiem nie zabierał się za dobór soczewek bez konsultacji z lekarzem, on będzie wiedział najlepiej co i jak :)

Kanonier

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2009, 12:54:39 pm »
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Chciałbym się również czegoś więcej na temat pielęgnacji oraz korzystania z soczewek na codzień ;)

Madakes

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2009, 11:16:29 pm »
Soczewki podczas nie korzystania trzyma się w specjalnym płynie, który wymienia się codziennie. Jego zadaniem jest oczyszczenie soczewki ze wszelkich osadów jakie nazbierały się podczas jej obecności na oku oraz nawilżanie. Podstawową rzeczą jest obowiązkowe mycie dłoni przed jakąkolwiek czynnością związaną z dotykaniem soczewki, zmniejsza to rzecz jasna ryzyko jakichś chorób i dolegliwości z oczami, które automatycznie wykluczają noszenie szkieł podczas leczenia. Tal oprócz tego to musisz jeszcze pamiętać, że soczewki co prawda zastępują okulary, ale nie mogą być noszone bez ograniczeń. Im krócej nosimy w ciągu dnia soczewki tym lepiej. Ja zakładam tylko kiedy wychodzę z domu, z resztą każdy okulista przestrzega przed zbyt długim użytkowaniem soczewek (mój w ogóle odradzał mi je, ze względu na moje 17 lat i ryzyko chorób oczu, na szczęście do tej pory nic niepokojącego się nie działo). Są co prawda szkła do noszenia bez przerwy w okresie tygodnia lub dwóch, ale są stosowane w specjalnych przypadkach, poza tym nie widzę problemu w zdejmowaniu i zakładaniu szkieł (cała operacja trwa kilka sekund). Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, pisz śmiało, chętnie pomogę  :D

Nika_HSM

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2009, 07:43:00 pm »
mam wielka prosbe -doradzcie mi!!! mam 14 lat moja wada to P:-4.75 L:-3.75 chciałabym zaczac nosic soczewki ale tylko na wakacje zebym mogła miec okulary przeciwsloneczne itp jak myslicie czy powinnam je nosic i jak tak to jakie??? bardzo prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!! :?  :?  :?

Monev

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2009, 07:31:09 pm »
Tak jak juz wyzej napisano, czy w innym temacie - musisz isc do lekarza i on Ci wybierze odpowiednie. Zastanow sie czy warto ryzykowac cos takiego jak wzrok od tego, ze ktos Ci cos poradzi na forum? Tym bardziej, ze Twoja wada jest duza i mozesz ja tylko poglebic zlymi soczewkami.
Jak mieszkasz w wiekszym miescie to idz do np. Vision Express czy innego wiekszego salonu z okularami - tam czesto sa badania wzroku za darmo i w dodatku nic nie musisz kupowac. Powiedza Ci jakie mozesz nosci i pozniej mozesz wrocic do szkla.com i kupic co zechcesz ;)

ania19

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2011, 07:48:00 pm »
Ja też jeszcze nie noszę soczewek ale myślę o tym, i tak już przeglądałam na szkła.com. Mam wadę na obu oczach inną, i zastanawiałam się jeśli kupiłabym któreś opakowanie z soczewkami 6s ztuk to czy te 6 sztuk było by na np.lewe oko i musiałabym kupować następne na prawe czy byłoby 3 na lewe i 3 na prawe. Proszę o poradę ;)