Autor Wątek: Szkła kontaktowe na noc  (Przeczytany 39298 razy)

koziks

• Newbie
  • *
Szkła kontaktowe na noc
« dnia: Czerwca 22, 2015, 11:08:47 am »
Witam forumowiczów,

Wiele godzin w pracy spędzam za kółkiem w nocy, oczywiście bezinwazyjne i najprostsze jest założyć okulary.

Jednakże szkła kontaktowe są dużo wygodniejsze, przynajmniej do czasu.
Tutaj moje pytanie do forumowiczów, jakie szkła polecacie, głównie do używania w nocy. Największym problemem z jakim spotykam się do tej pory, jest bardzo szybkie wysychanie oka z zaaplikowaną soczewką, wpuszczanie kropel bezpośrednio na soczewkę, przynosi tylko chwilową poprawę by w niedalekim odstępie czasu znacznie przyspieszyć wysychanie i odklejanie się soczewki od oka.

Do tej pory używałem wyłącznie soczewek miesięcznych były to; (air optix aqua, air optix night and day, biofinity, zeiss contact, pure vision 2hd, aqua view, air view HD plus)
Zdecydowanie do tej pory najlepsze dla mnie były air optixy, aqua oraz night and day.

Bardzo proszę o wasze rady co do typu soczewek, ewentualnej wzmożonej pielęgnacji; konkretne płyny?, oraz do ewentualnych kropli które w razie wyschnięcia oka dadzą odpowiednie rezultaty.

Z góry dziękuję za pomocne opinie.

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
Odp: Szkła kontaktowe na noc
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 23, 2015, 01:39:27 pm »
Witam serdecznie,

W przypadku syndromu tzw. "suchego oka "  najzdrowiej jest korzystać z okularów gdyż nie podrażniają one gałki ocznej. Bardzo ważne żeby w okularach były zamontowane szkła z powłoką antyrefleks. Powłoka ta niweluje odblaski świateł przez co oczy mniej się męczą podczas jazdy i jakość widzenia jest lepsza. W takiej sytuacji soczewki nie są wskazane a używanie soczewek kontaktowych wiązać się będzie z korzystaniem z kropel do oczu. Najlepiej w tej kwestii skonsultować się z lekarzem okulistą. Każda zmiana soczewek powinna być konsultowana ze specjalistą.

pozdrawiam Kinga

kutlonns

• Newbie
  • *
    • http://www.finansewieczorami.wordpress.com/
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 03, 2015, 11:06:50 am »
dobrze wiedzieć, takie mam zamiar sobie zakupić

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 09, 2015, 02:58:41 pm »
Witam serdecznie,
Okulary w dzisiejszych czasach nie muszą być już drogie. Wystarczy spojrzeć na ofertę : https://kodano.pl/

pozdrawiam Kinga

kraiccg4

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 06, 2017, 08:55:26 pm »
Serio istnieją takie soczewki na noc? ;d

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 07, 2017, 02:31:41 pm »
Witam serdecznie,

w nocy, podczas jazdy samochodem również można korzystać z soczewek kontaktowych pod warunkiem, że nasze oczy nie mają tendencji do wysuszania (ta może powodować dyskomfort).

Pozdrawiam: Agnieszka

patrykomos9

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2017, 09:05:17 am »
Soczewki na noc? Nie rozumiem, ja nie zakładam - pozwalam swoim oczom odpocząć w nocy...

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 10, 2017, 09:59:04 am »
Witam serdecznie,

podczas nocnej jazdy samochodem oczom trudno jest odpocząć bo cały czas przy tej czynności pracują i muszą widzieć dobrze :) natomiast wskazane jest każdorazowe zdejmowanie soczewek przed snem, tak by oczy mogły od nich odpocząć.

Pozdrawiam: Agnieszka
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2017, 10:06:34 am wysłana przez Agnieszka Płoskonka »