Największe forum poświęcone soczewkom kontaktowym
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
SMF - Just Installed!
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
»
Soczewki kontaktowe
»
Problemy z soczewkami
»
Białe grudki
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Autor
Wątek: Białe grudki (Przeczytany 4057 razy)
Kozi97
Newbie
Białe grudki
«
dnia:
Maj 01, 2016, 08:56:21 pm »
Witam
Mam problem z moimi soczewkami miesięcznymi. Mianowicie chodzi o to, że już po raz drugi na prawej soczewce tworzy mi się swego rodzaju biała grudka/kamyczek. Próbowałem to coś ściągnąć opuszkiem palca, spłukać płynem lecz nic to nie daje, grudka pozostaje na tym samym miejscu i strasznie drażni przy mruganiu lub gdy znajduje się pod powieką. Za pierwszym razem myślałem że to z powodu ich terminu bo soczewka miała już miesiąc ale za drugim razem zdarzyło się to już po 10-15 dniach.
Jakieś porady? Wskazówki? Może dbam nie tak jak trzeba o soczewki? Czym to może być spowodowane?
Agnieszka Płoskonka
Specjalista Szkla.com
Newbie
Odp: Białe grudki
«
Odpowiedź #1 dnia:
Maj 02, 2016, 09:15:34 am »
Witam serdecznie,
A jak dbasz o swoje soczewki? Czyścisz je mechanicznie każdorazowo po ich zdjęciu z obu stron?
pozdrawiam: Agnieszka
Kozi97
Newbie
«
Odpowiedź #2 dnia:
Maj 02, 2016, 09:36:44 am »
Z rana przeplukuje oko wodą, potem soczewki z pojemniczka wkładam do oka, jeśli są jakieś problemu to płukam je dodatkowo w płynie, przed snem zdejmuje je i wkładam do świeżego płynu, zawsze tak robiłem już od jakiegoś roku.
Agnieszka Płoskonka
Specjalista Szkla.com
Newbie
«
Odpowiedź #3 dnia:
Maj 02, 2016, 10:31:01 am »
Witam ponownie,
zatem brak czyszczenia mechanicznego może być powodem powstawania zanieczyszczeń na soczewce. Zawsze każdorazowo zdejmując soczewkę z oka należy ją wyczyścić: umieszczając na czystej i suchej dłoni, nanieść na nią niewielką ilość płynu i pocierać jej powierzchnię kolistymi ruchami z obu stron. Następnie należy opłukać ją płynem i umieścić w pojemniku na soczewki wypełnionym świeżym płynem, tak by soczewka była w nim całkowicie zanurzona. Odradzam przepłukiwanie oczu wodą z kranu.
pozdrawiam: Agnieszka
Kozi97
Newbie
«
Odpowiedź #4 dnia:
Maj 02, 2016, 10:38:00 am »
Może i racja, ale dziwi mnie fak, że przedtem taki problem nie występował i pojawił się dopiero teraz no ale dobrze, zastosuje się do rady i jeśli problem się pojawi znowu to odezwę się ponownie.
Dziękuję i pozdrawiam
Tomo811
Newbie
«
Odpowiedź #5 dnia:
Marzec 06, 2017, 01:10:22 pm »
A nie lepiej udac sie z tym do lekarza?
Agnieszka Płoskonka
Specjalista Szkla.com
Newbie
«
Odpowiedź #6 dnia:
Marzec 07, 2017, 02:39:36 pm »
Witam serdecznie,
w tym przypadku, jeżeli po mechanicznym wyczyszczeniu soczewki, upewnieniu się, że nie jest uszkodzona i jej ponownym założeniu, objawy dyskomfortu/podrażnienia nie ustąpią należy udać się do lekarza.
Pozdrawiam: Agnieszka
Drukuj
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Forum Szkla
»
Soczewki kontaktowe
»
Problemy z soczewkami