Autor Wątek: soczewki/okulary a samochód  (Przeczytany 40355 razy)

Pauli99

• Newbie
  • *
soczewki/okulary a samochód
« dnia: Listopada 13, 2016, 05:46:58 pm »
Planuję kupić bratu na urodziny jako prezent przejażdżkę samochodem sportowym. Szczerze mówiąc brat ma bardzo duża wadę i zastanawiam się, czy jazda samochodem sportowym jednak nie będzie niebezpieczna. I czy nie lepiej zaopatrzyć się w soczewki niż w okulary. jak myślicie?
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2016, 08:18:32 am wysłana przez Agnieszka Płoskonka »

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
Odp: soczewki/okulary a samochód
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 14, 2016, 08:36:29 am »
Witam serdecznie,

zaletą soczewek kontaktowych jest m. in. to, że nie ograniczają pola widzenia. Widzenie w soczewkach kontaktowych jest ostre i wyraźne w każdym kierunku spojrzenia (ponieważ poruszają się na oczach wraz z ich ruchem), a z racji tego, że leżą bezpośrednio na oku dają bardziej naturalny obraz widzianego przedmiotu. Dlatego, jeżeli brat już nosi soczewki kontaktowe, proponuję by wybrał je zamiast okularów.

Pozdrawiam: Agnieszka

jakubpazdan

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 19, 2017, 06:45:07 pm »
Faktycznie, jak przerzuciłem się z okularów na soczewki to jazda samochodem mi się zrobiła przyjemniejsza.

Bapyu

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 20, 2017, 02:43:25 pm »
ja tak samo. jazda bez porównania. każdemu polecam

Paci77

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 22, 2017, 03:00:08 pm »
Próbowałem i tak i tak. Jak dla mnie to nie ma dużych różnic.

smook2

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2017, 03:06:25 pm »
Myślę że soczewki będą wygodniejsze ale jeśli wcześniej nie nosił to wiadomo że zanim się przyzwyczai to może wcale nie być lepiej.

grzonkawitek

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2017, 09:52:17 am »
Dla mnie wręcz przeciwnie, jestem przyzwyczajony do okularów, i jest mi w nich dużo lepiej jeździć niż w soczewkach :P

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 24, 2017, 02:34:18 pm »
Witam serdecznie,

soczewki kontaktowe są szczególnie doceniane przez osoby z dużą wadą wzroku, która w przypadku korekcji okularami łączy się z ich dużą grubością, ciężarem i zniekształceniami obrazu w peryferyjnych obszarach. Soczewki okularowe są oddalone od gałki ocznej średnio o 12-14 mm i pozostają nieruchome podczas gdy oko obraca się wokół środka obrotu. Przy patrzeniu w innym kierunku niż na wprost, oś widzenia przechodzi przez pozaosiowe fragmenty soczewki co sprawia, że naprawdę dobrze widzimy tylko przez jej centrum. Spoglądając natomiast bokiem, górą lub dołem, mamy obraz zniekształcony. Związane jest to z tzw. abberacjami polegającymi na deformacji uzyskanego obrazu. Abberacje te są tym bardziej odczuwalne im większa jest moc soczewki.

malwinajanicka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 30, 2017, 07:00:21 am »
A czy soczewki mogą być przeciwsłoneczne?

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 30, 2017, 08:18:35 am »
Witam serdecznie,

nie ma soczewek kontaktowych działających jak okulary przeciwsłoneczne. Niektóre soczewki posiadają filtry UV chroniące obszar oka na którym się znajdują (rogówka) przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego np. AquaView, FitView, Acuvue, Clariti.

Pawel121

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 30, 2017, 03:40:18 pm »
No jak na moje to soczewki są naprawde interesujące.
A jeśli chodzi o mnie to ostatnio robiłem sobie http://www.euroimmundna.pl/nowotwory/rak-piersi-i-jajnika, no i okazało się, że jestem chory. Dlatego tak rzadko odwiedzam strony, ale leczenie zacząłem więc myślę że niedługo pojawie się znowu. Polecam każdemu zrobić sobie takie badania.

sliwinskiadi

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 30, 2017, 03:45:52 pm »
Zdecydowanie wygodniej w soczewkach, zwłaszcza latem, wtedy mogę założyć okulary przeciwsłoneczne ;)

morenn

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 19, 2021, 12:38:22 pm »
Szukam okularów przeciwsłonecznych, jednak ich szkła muszą być korekcyjne - posiadam wadę wzroku.
Mam dylemat, ponieważ im dłużej przeglądam internet tym bardziej czuję się zagubiona.
Czy kupić osobne okulary przeciwsłoneczne ze szklami korekcynymi?
Czy kupić okulary zwykłe korekcyjne z nakładką przeciwsłoneczną?
Czy może wybrać okulary korekcyjne z fotochromem?
Lubię nosić duże okulary, więc każda opcja wydaje mi się dobra wizualnie, jednak nie wiem jak to w praktyce bywa z nakładkami i fotochromem - hit czy kit?
Doradźcie mi coś.
Napiszcie na jakie firmy zajmujące się produkcją oprawek zwrócić uwagę.

Zamawiał ktos może w tym sklepie https://aurum-optics.pl/okulary-przeciwsloneczne ? Bo włąsnie tam przymierzam sie do zakupu okularów.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2021, 12:58:23 pm wysłana przez morenn »