Autor Wątek: jak długo można nosić soczewki??  (Przeczytany 25215 razy)

tiffani

• Newbie
  • *
jak długo można nosić soczewki??
« dnia: Sierpnia 11, 2008, 09:20:43 pm »
witam
chciałabym zmienić okulary na soczewki. poszlam do okulisty i pani powiedzila mi ze soczewki mozna nosic tylko przez kilka godzin a pozniej i tak trzeba zastapic je okularami. zalezyalo mi zeby nosic soczewki caly dzien i calkowicie pozbyc sie okularow  :wink: czy jest to możliwe??
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez tiffani »

Ramik

• Newbie
  • *
Jak długo?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2008, 11:14:16 am »
Tiffany.Ja taką informację od okulisty otrzymałam w 1987! a rok później nosiłam soczewki twarde cały dzień.Dziwię się informacji twojego okulisty. Ja mam wysoką krótkowzroczność+ astygmatyzm ( soczewki -12).Po 10u latach nieposiadania okularów, dokupiłam je i zakładałam tylko wieczorem aby dać odpocząć oczom.Od 8u lat noszę już tylko miękkie soczewki ( z taką wadą mam ograniczony wybór).Proponuję abyś udała się do optyka i tam uzyskała konsultacje okulistyczną.Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Ramik »

tiffani

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 15, 2008, 07:33:01 pm »
moze ktos jeszcze cos doda??
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez tiffani »

Maciek

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2008, 08:27:18 am »
Witam,

Noszę soczewki od 20 lat. To o czym mówił Twój okulista, być może dotyczy początkowego okresu przejścia na soczewki z okularów.
Ja noszę soczewki w trybie miesięcznym (zakładam np. 1 września, zdejmuję i wyrzucam 30 września), cały dzień i całą noc.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Maciek »

mirt

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2008, 12:32:24 pm »
cały dzień i całą noc.

To znaczy, że wogóle ich nie zdejmusz przez cały miesiąc? Czy robisz jakieś kilkugodzinne przerwy, żeby oczy odpoczęły?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez mirt »

Maciek

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2008, 01:11:06 pm »

To znaczy, że wogóle ich nie zdejmusz przez cały miesiąc? Czy robisz jakieś kilkugodzinne przerwy, żeby oczy odpoczęły?

Przez 30 dni w ogóle ich nie zdejmuję. Po 30 dniach, zdejmuję wieczorem, wyrzucam a rano zakładam nową parę.
Oczywiście noszę soczewki przystosowane do tego czyli Focus Night & Day.

piela12

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #6 dnia: Października 13, 2008, 09:25:42 pm »
Noszę soczewki od 12 lat, obecnie od ok. 8 lat night&day. Rewelacja. Polecam.  :D
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez piela12 »

ana

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #7 dnia: Października 15, 2008, 01:12:18 pm »
Ja noszę soczewki od jakichś 9 lat. Na początku 1-miesięczne w systemie dziennym, potem okulistka mi poleciła takie, które mozna było nosić przez tydzień bez zdejmowania, potem było czyszczenie przez noc i znowu tydzień, fajna sprawa, ale jestem alergiczką i przyplątało mi się jakieś podrażnienie, więc musiałam wrócić do dziennego noszenia. Od ok. 4 lat noszę Night&Day i jestem zachwycona! Te soczewki są wygodne, łatwo się je zakłada i zdejmuje, są delikatne i nie podrażniają oka, no i przez cały miesiąc nie muszę nic robić. REWELACJA! :D  Polecam wszystkim, którzy cenią sobie komfort i nie chce im się codziennie wieczorem bawić w czyszczenie soczewek. Najbardziej się je docenia, kiedy musisz przez cała noc i dzień być na chodzie, np. w długiej podróży, czy na imprezie.
(Ja niestety od czasu do czasu, średnio co pół roku muszę sobie robić przerwę w noszeniu i na ok. tydzień przechodzić na dzienne noszenie - wtedy przydają się soczewki jednodniowe - ach te moje alergie  :?  Tak mi zaleciła okulistka i póki co to się sprawdza).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez ana »

Maciek

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #8 dnia: Października 31, 2008, 09:34:51 am »
cały dzień i całą noc.

Nie robię żadnych przerw, jedynie po 30 dniach wieczorem zdejmuję wyrzucam i rano zakładam nową parę którą noszę przez 30 dni.

widelec

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 01, 2008, 03:00:23 pm »
tiffany to zależy jakie soczewki. Głównie od jakości materiału i przepuszczalności tlenu. Ja nosze PureVision i można je nosić bez zdejmowania nawet przez 30 dni. Jednak mimo wszystko im mniej tym lepiej.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez widelec »

Maciek

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 01, 2008, 09:42:22 pm »
Jednak mimo wszystko im mniej tym lepiej.

Po czym wnosisz, że im mniej tym lepiej?

Karola

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
Odp: Re: jak długo można nosić soczewki??
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 02, 2014, 10:41:05 am »
Od kilku lat noszę soczewki Acuvue Oasys- są to soczewki 2- tygodniowe, ale przy odpowiednim użytkowaniu (przemywaniu, czyszczeniu) można je nosić nawet przez miesiąc. Zaletą tych soczewek jest to, że posiadają dodatkową warstwę nawilżającą oko. Są zatem idealne dla osób, które mają alergię np. na pyłki kwiatów, ale też takich, które pracują przy komputerze;)

Soczewki Acuvue Oasys są soczewkami typowo 2 tygodniowymi, i nie mozna ich nosić dłużej. Jest toczas określony przed producenta soczewek i po jego upływie należy zmienić soczewki na kolejna parę.

JanuszF

• Newbie
  • *
Odp: jak długo można nosić soczewki??
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2015, 04:02:14 pm »
Zależy jakie. Ja 30 dniowe noszę ok 45dni.

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 16, 2015, 11:50:51 am »
Witam serdecznie,

Producent soczewek kontaktowych wyraźnie nie zaleca ich przenoszenia. Z czasem można nabawić się poważnych chorób oczu.

Pozdrawiam Kinga

Lena90

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 14, 2015, 02:15:44 pm »
Mam soczewki miesięczne i noszę je ok 1,5tygodnia.