Autor Wątek: Gorsze widzenie z bliska...  (Przeczytany 19604 razy)

babik

• Newbie
  • *
Gorsze widzenie z bliska...
« dnia: Listopad 26, 2008, 01:22:43 pm »
Witam,
otoz od paru dni mam soczewki, i zauwazylem na poczatku ze  z daleka widac dobrze, a im blizej tym troche gorzej, obraz jakby rozmazany, zamglony... slyszalem, ze to kwestia przyzwyczajenia sie do soczewke, ale nie wiem... czy tak jest, czy musze udac sie do mojego okulisty... mial ktos tak, z jego pierwszymi soczewkami?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez babik »

aniula

• Gość
(Bez tematu)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2008, 04:44:43 pm »
Powiedz nam Babik jakie masz moce soczewek i moce okularów? co to za soczewki?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez aniula »

babik

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2008, 09:27:15 pm »
Soczewki Air Optix po -2,75 na prawe i lewe oko.

aniula

• Gość
(Bez tematu)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2008, 11:53:15 pm »
Czasem jeśli nosimy szkła kontaktowe o mocy takiej samej jak okulary, a moc ta jest do -3.0 dptr. bywa, że mamy nadkorekcję i wtedy widzimy gorzej z bliska, jest to spowodowane tym, że szkła okularowe są dalej od gałki ocznej. Można spróbować zmienić szkła kontaktowe na 0.25 dpt słabsze, może to coś pomoże. Ten dyskomfort może również wynikać z parametrów samej soczewki (konstrukcja, materiał, itp) i innych czynników.

babik

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2008, 07:20:53 pm »
Rozumiem, ale ja normalnie mam OL -3,0 a OP -2,75, wiec na jednym oku mam o - 0,25 juz mniej...
Teraz mam tez taki maly dylemat... odnosnie plynu i pojemniczka...
uzywam plynu SOLO Care Aqua i okulista powiedzial mi, ze butelka 360ml powinna mi wystarczyc na 3 miesiace, jednak ja mam soczewki od srody poprzedniej ijuz jakies 3/4 plynu nie mam prawie... choc nie powiem poczatki sa najgorsze z zakladaniem i troche wiecej tego plynu zuzylem, ale normalnie napewno mi na 3 miesiace nie starczy tak mysle.... i wlasnie, czy w pojemniku na noc, musi byc calkowicie pelno plynu? Bo wydaje mi sie, ze w polowie tez swowodnie plywaja, a do tego okulista zalecil mi czyszczenie i pocierania, jeszcze czyszczenie pojemniczka, rano po zalozeniu tez czyszcze pojemnik, wiec dziennie chyba za duzo tego plynu idzie. Wiem, ze jest on bardzo wazny, wiec dlatego pytam, bo jesli chodzi o postepowanie z soczewkamim tojestem bardzo wrazliwy... kilka razy bym myl rece, soczewki, itp...
Dziekuje za wszystkie Wasze rady, sa dla mnie bardzo cenne...

aniula

• Gość
(Bez tematu)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2008, 12:09:20 pm »
Babik to, że butelka powinna wystarczyć na 3 miesiące, to nie jest tak, że koniecznie do tego czasu musi Ci on wystarczyć. Przy odpowiednim użytkowaniu (tak, jak w Twoim przypadku czyszczenie mechaniczne, czyszczenie pojemniczka, pocieranie itp) duży płyn wcale nie wystarczy na 3 miesiące, bywa, że zużywa się go w miesiąc, albo i krócej. Jesteś początkujący, piszesz, że zużyłeś go więcej przy nauce zakładania, poczekaj aż się wprawisz, zobaczysz ile płynu będziesz zużywał wtedy. Pojemnik nie musi być pełny, wystarczy, że zalejesz soczewki taką ilością, by były w pełni zakryte. Ja bym na Twoim miejscu spróbowała obniżyć tą drugą moc soczewki, jednego miesiąca ponosić obie soczewki o -0,25 D słabsze. Jak bedziesz na wizycie okulistycznej porozmawiaj z lekarzem o tym dyskomforcie przy patrzeniu do bliży.

Renata

• Newbie
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2009, 11:02:26 pm »
Myślę, że miałam podobne problemy jak te , o których napisałeś. Jestem krótkowidzem. W soczewkach patrząc w dal widziałam świetnie, a z blizka miałam problemy z czytaniem druku. Już zaczynałam tracić nadzieję, że mogę je nosić. Zmieniałam typy soczewek. Dopiero przy soczewkach Johnsona Acuve Moist było lepiej, a zupełnie problem zniknął przy Acuve Oasis. Może spróbuj. Powodzenia  :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Renata »

minimka

• Newbie
  • *
Re: Gorsze widzenie z bliska...
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 13, 2009, 10:06:47 pm »
Niestety też mam ten problem. Muszę chyba wybrać się do lekarza. Mam soczewki miesięczne Day and night. Na początku ściągnęłam je na noc, cały czas uczę się, więc oczy przy zakładaniu i ściąganiu wymęczyłam. Mam problem z ostrością - czasami widzę podwójnie lub jak za mgłą, myślałam, że to podrażnione oko, ale to nie mija. Nie wiem czy to wina soczewek. Niestety koszt okulisty i koszt następnych soczewek mnie zniechęcają, dopiero co za jedne zapłaciłam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »

Renata

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 13, 2009, 11:12:52 pm »
Ja w moich próbach doszłam do wniosku, że znaczenie miał parametr BC, nie wiem dokładnie co on oznacza, ale moje oczy maja to BE różne niż wszystkie soczewki które kupowałam. Oasis mają najbardziej zbliżone do mojego może dla tego odpowiadają mi. Jeżeli zależy Ci na noszeniu spróbuj innego rodzaju i może moje wnioski to jakiś trop. powodzenia.

Madakes

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2009, 12:54:39 pm »
BC to symbol krzywizny bazowej soczewki. Okulista przy badaniu powinien określić ile ta krzywizna ma wartości. Każda firma soczewek oferuje swoje produkty w różnych krzywiznach (tak jak np. moje Air Optix Aqua maja BC=8,6). Wydaje mi się, żę BC wpływa na dopasowanie soczewki do oka, z doświadczenia wiem, że jak się ma źle dobraną, to soczewka potrafi się sama przemieszczać po oku, a nawet z niego wypadać (bo po prostu nie przylega idealnie do gałki ocznej). Dlatego, kiedy kupuje się kolejne soczewki trzeba bardzo zwracać uwagę na to, by nie kupić soczewek z inną BC niż dotychczasowe.

minimka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 14, 2009, 05:12:09 pm »
dzięki za odp.
Trudno jest mi powiedzieć jakie BC maja moje oczy. Soczewki dostałam na podstawie badań sprzed kilku miesięcy na okulary, więc okulista nie badał moich oczu pod kątem soczewek.
Soczewki noszę juz 5-ty dzień i widzenie z bliska nie poprawia się, a ja muszę duzo pracować przy komputerze. Generalnie moge wypróbować inne soczewki, ale zanim trafię na odpowiednie to chyba zbankrutuję. Cena moich miesięcznych jest dosyć niska, bo tylko 55 zł, ale jesli co kilka dni będę zmieniać soczewki to wydam bardzo dużo.

Renata

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2009, 10:34:33 pm »
To chyba już sama sobie odpowiedziałaś  :) . Z całą pewnością nie eksperymentuj ze zmanami tylko idź na wizytę do okulisty, który zajmuje się soczewkami.Samo określenie mocy szkieł nie wystarcza. Pozdrawiam.

aniula

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 24, 2009, 10:12:31 am »
Minimka na pewno powinnaś pójść do okulisty, który dopasuje Ci soczewki, a nie wyda soczewki tylko na podstawie badania sprzed kilku miesięcy, zmień koniecznie lekarza, który bardziej profesjonalnie się Tobą zajmie. A pozatym 55 zł jak na parę miesięcznych soczewek to trochę dużo. Złe dopasowanie soczewki np: zbyt mocna soczewka (lekarz źle przeliczył moc), źle dopasowana krzywizna (za luźna, lub za ciasna soczewka), zbyt suche oko (praca przy komputerze, lub zła praca oka) i wiele innych rzeczy nogą być przyczyną gorszego widzenia do bliży. Pozdrawiam

minimka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 28, 2009, 10:50:23 am »
Dzisiaj idę do okulisty... :-)