Witam serdecznie!!!
Mam kilka pytań odnośnie soczewek torycznych. Używam soczewek Focus Toric - miesięcznych. Mam astygmatyzm. Moja wada to: prawe oko sfera -1,5; cyl -1,5; 100st, a lewe -1,5; -1,5; 90st. Noszę je od ponad miesiąca tzn od tygodnia noszę drugą parę. Przedtem nosiłam okulary i powiem szczerze, że widzę różnicę w widzeniu pomiędzy okularami a soczewkami.
1) Otóż w ciągu dnia kiedy mam założone soczewki obraz nie zawsze jest idealnie ostry, czasem na jedno oko widzę normalnie, a obraz na drugim po prostu jest zamazany. Czasem i w jednym i w drugim obraz jest zamazany. Kilkakrotne szybsze zamruganie nic tu nie pomaga i po prostu muszę potrzeć oczy żeby obraz się poprawił - choć nie zawsze tak się dzieje i dopiero po dłużym czasie obraz wraca do normy. Co może być tego przyczyną?
2) Nalepiej widzę rano zaraz po założeniu soczewek. Im dłużej je noszę tym bardziej obraz sie pogarsza (nie było tak tylko gdy założyłam nową parę soczewek - wtedy nawet przez kilkanaście godzin widziałam idealnie). A już wieczorem widzę jakby przez mgłę!! a wszelakie żródła światła są widziane przeze mnie z taką jakby poświatą dookoła nich!! Tutaj nawet tarcie oczu nic nie pomaga! dwukrotnie nawet soczewka mi po prostu wypadła z oka!! zastanawiałam się co może być tego przyczyną? zastanawiam się jak ja sobie poradzę kiedy będę musiała wieczorem prowadzić samochód? Może mam za suche oczy i te wszystki osady nie spłukują się same...Nikt z moich znajomych, którzy noszą soczewki nie ma takich problemów, dlatego dziwię się, że ja je mam...Może powinnam stosować jakiesz sztuczne łzy żeby nawilżać oko?
3) Okularów niestety nie lubię nosić ze względu na to, że nie mogę ich prawidłowo założyć: po prostu gdy założe je poprawnie nie mogę nawet zamrugać gdyż rzęsy mi przeszkadzają - ocierają się o szkła

A gdy założe je tak aby rzęsy mi nie przeszkadzały wtedy na wszystko patrzę "z dołu" ponieważ jak patrzę na wprost to przed oczami mam oprawkę

Poza tym przy patrzeniu na boki obraz rozciąga się :?
Dlatego tak bardzo zależało mi na tym aby nosić soczewki i idealnie je dobrać. Dodam jeszcze, że prawie cały dzień pracuję przy komputerze więco moze to też ma jakiś wpływ..
4) Myślałam o soczewkach Pure Vision Toric, które nosi sie przez miesiąc nie zdejmując na noc. Czym one różnią się od takich zdejmowanych? czy oko się nie męczy? czy nie osadzają się na nich brudy i inne paskudztwa?
Soczewki są cudownym wynalazkiem, ale nie wiedziałam, że będzie z nimi aż tyle problemów
Przepraszam za tyle pytań ale naprawdę nie znalazłam na nie odpowiedzi, więc może tutaj ktoś mi pomoże..
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam