Autor Wątek: Dobór soczewek torycznych  (Przeczytany 4860 razy)

robxx

• Newbie
  • *
Dobór soczewek torycznych
« dnia: Września 17, 2010, 11:37:09 pm »
Witam
Proszę o wyjaśnienie wątpliwości.
Lekarz zalecił córce soczewki , w tym na lewe oko toryczne. Czy kupując np. ten komplet http://http://www.szkla.com/191_acuvue-oasys-for-astigmatism-super-gratis.html wszystkie 6 szt. można stosować tylko na oku lewym?
Inaczej- czy soczewka toryczna jest uniwersalna czy też jest różnica między prawyą i lewą?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »

karolaa

• Newbie
  • *
Re: Dobór soczewek torycznych
« Odpowiedź #1 dnia: Września 25, 2010, 04:07:52 pm »
czy sa soczewki dla takiej wady jak moc -1,75 i dalej na recepcie mam-1,0 110stopni, nie wiem dokladnie co to oznacza... ale jesli ktos sie na tym zna to proszę o pomoc.

Jon

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2010, 02:18:09 pm »
W soczewkach np johnnsona lub ciby jest cyl -0,75 lub -1,25 nie ma cyl -1,0
i lepiej spróbować najpierw ze słabszym cyl.

pozdrawiam
J.

xDD

• Newbie
  • *
Re: Soczewki
« Odpowiedź #3 dnia: Września 28, 2010, 09:18:12 pm »
Mam 14 lat na lewym - 2,5 na prawym -2,0 i mam astygmatyzm ale nie odczuwam go za bardzo bede mogl wogle nosic soczewki ?
Chcem je nosic bo nie lubie tych okularow ; //

aniula

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2010, 12:13:00 am »
robxx
soczewka jest uniwersalna - w tym sensie, że nie jest tu jak z butami, kształtem dopasuje się i do lewego i do prawego oka, oczy mają taki sam kształt. Istotne są parametry soczewek i należy trzymać się zaleceń lekarza. Jeśli lekarz zalecił córce soczewki, w tym na jedno oko toryczne, to domyślam się, że na drugie tylko sfera, więc trzeba zakupić dwa różne opakowania soczewek.

karolaa
lekarz dobierający soczewki z reguły zna się na parametrach dostępnych soczewek i powinien zapisać dokładne moce, na podstawie których sobie je zamówisz, jeśli są to moce na okulary, to nie kombinuj sama z zamawianiem i dobieraniem mocy, bo stracisz kasę i możesz źle widzieć.

xDD
lekarz określi, czy będziesz mógł nosić soczewki, Twoje odczucia są subiektywne i niewiele mówią, dowiesz się wszystkiego po badaniu.