Autor Wątek: toryczne w VE  (Przeczytany 4498 razy)

bld

• Newbie
  • *
toryczne w VE
« dnia: Październik 15, 2010, 09:31:46 pm »
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem soczewek które zakupiłem po badaniu w VE. Mam astygmatyzm. Na lewym oku mały i tutaj mam normalną soczewkę sferyczną. Na prawym mam gdzieś -2 cylinder, lekarz polecił mi słabszy cylinder (chyba -1,25). Do tego ogólnie jestem krótkowidzem (sporo - gdzieś -6,5). No i na to prawe oko z soczewką toryczną słabiej widzę, mgiełka itp. Byłem na kontroli w VE słabo widziałem na badaniu czytając z tablicy i powiedziano mi że toryczna soczewka nigdy nie skoryguje wady tak dobrze jak okulary i raczej tak ma być... Czy to prawda, czy tez nie kompetencja lekarza okulisty w VE? Może ta soczewka jest źle dobrana i się przekręca na oku i stąd taki efekt?
Proszę o wypowiedź osób które mogą coś wiedzieć na ten temat, pozdrawiam.

edit: oczywiście soczewki to iWear czyli przebrandowane ciba vision.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »

aniula

• Gość
Re: toryczne w VE
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 20, 2010, 09:10:59 am »
Zastanawiające jest to, dlaczego lekarz dał Ci taki słaby cylinder, skoro masz -2. Najbliższy temu byłby cylinder -1,75 i to nie prawda, że zasze soczewki torycznie nie wpeni korygują dobrze wadę wzroku. Dobry okulista zjadzie sposób na dobre widzenie. W okularach można zastosować cylinder co do jedności, natomiast w soczewkach do 10*, ale to jest bardzo istotne przy bardzo dużych cylindrach. Mgiełka może się pojawiać przy źle dobranym rozmiarze soczewki, ale także, gdy zbyt rotuje na oku, lub gdy oko jest zbytnio przesuszone. Proponuję wrócić do tego specjalisty i poprosić o ponowne poprawne dobranie soczewek, nie płacą już drugi raz.

KasiaZ

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2010, 07:39:47 pm »
Witam. Ja bym proponowała jeszcze wizytę u innego specjalisty, bo moim zdaniem ten lekarz chciał szybko przeprowadzić badanie, powiedzieć co powiedzieć i tyle, a klient niech się martwi sam co kupić. Dobry lekarz (co mnie dziwi że w VE taki nie jest) powinien przede wszystkim zaproponować próbne soczewki do przetestowania, a jak dalej będzie problem z noszeniem to zaproponować inne. Może się okazać że oko nie toleruje jakiegoś materiału albo może być źle dobrana krzywizna. Pozdrawiam.

aniula

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2010, 09:05:04 am »
Zauważ Kasiu jak wiele ludzi skarży się na VE i ich lekarzy!