Autor Wątek: Obraz za mgłą , pomóżcie  (Przeczytany 4424 razy)

przemek-dgr

• Newbie
  • *
Obraz za mgłą , pomóżcie
« dnia: Listopada 26, 2010, 09:28:50 pm »
Witam serdecznie wszystkich.
Mój problem jest taki. Drugi miesiąc noszę soczewki. Od okulisty dostałem soczewki J&J Acuvue OASYS , soczewki nosiłem miesiąc, widziałęm w nich dobrze , nie miałem zadnych problemów poza tym, że czasem mnie trochę uwierały podczas zakładania.  Po miesiącu kupiłem na allegro szkła B&L SofLens kwartalne. Moja wada jest następująca -0.75 i -0.5 . Takie miałem pierwsze soczewki, drugie zakupiłem już inne -1.00 i -0.5 , czyli na to słabsze oko trochę mocniejsze (dlatego że badając oczy pod kontem okularów inny okulista określił mi takie też parametry i też ja uważałem że trochę mocniejsze mógłbym mieć szkło na jednym oku ) . Ale przechodząc do sedna. W nowych szkłach obraz widzę jakby zamazany, nie ten z daleka, widzę go dobrze, tylko z bliska , czytając gazete czy też przed komputerem zlewają mi się litery. Niczego podobnego nie miałem w poprzednich szkłach. Od okulisty dostałem tylko jedne dane , a dokładnie krzywizne 8,4 ,nie otrzymałem średnicy i myślę czy to może być tym spowodowane, że te szkła moga mieć inną średnicę (z tego jednak co patrzyłem j&j 8.4 mają taką samą średnicę co kupiłem soflens więc juz sam nie wiem ) Ogólnie soflens są bardzo komfortowe , nawet bardziej niż poprzednie ale problem jest i nie mogę nosić dwóch szkieł , ponieważ cieżko mi się czyta (nosze tylko jedno na gorszym oku ). Nie mówiąc o tym że zakupiłem więcej tych szkieł i miałyby teraz się zmarnować ? . Proszę pomóżcie
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »

KasiaZ

• Newbie
  • *
Re: Obraz za mgłą , pomóżcie
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 09, 2010, 11:11:51 pm »
Witam. Zmiana soczewek na inne powinna być skonsultowana z lekarzem okulistą. Problem który został opisany może wynikać ze zmianą rozmiaru(promień krzywizny) czy też inny materiał. Proponuje udać się w tej sprawie do lekarza okulisty i powrócić do poprzednich soczewek, które dobrze się nosiły. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »