Autor Wątek: Prośba o pomoc w doborze soczewek  (Przeczytany 4581 razy)

kamil1987

• Newbie
  • *
Prośba o pomoc w doborze soczewek
« dnia: Października 20, 2011, 10:13:02 pm »
Witam,
Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich soczewek. Mianowicie znam parametry korekcji okularowej, a o ile dobrze mi się wydaje to w przypadku soczewek w/w parametry się zmieniają?

A więc:

OP:
Sfera: +2,00 Cyl: -1,25, oś: 170*
OL:
Sfera: +1,75 Cyl: -0,75, oś: 5*

Z tego co mi wiadomo, w oku prawym mam astygmatyzm na 100%, a w lewym, no właśnie do końca nie wiem, ale prawdopodobnie też (posiadam wydruki wyników coś a'la paragon. Jakby to rozjaśniło sprawę mogę przedstawić ich skan)

I jeszcze jedno pytanko. Czy w przypadku noszenia soczewki tylko na jednym oku ( chodzi mi o OP, bo tu odczuwam głównie problem z widzeniem) ma się podobny dyskomfort jak np. w chodzeniu w jednym bucie, czy w niczym to nie przeszkadza?:)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Kamil
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »

Katarzyna Szkla

• Newbie
  • *
Re: Prośba o pomoc w doborze soczewek
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2011, 02:11:03 pm »
Witam,

Soczewki kontaktowe powinien dobrać lekarz okulista. Dobór poprzedza dokładne badanie, które ma zwykle następujący schemat: po dobraniu przez lekarza okulistę soczewki, pacjent czeka 30 minut, następnie lekarz sprawdza dopasowanie soczewki. Po dwóch tygodniach przeprowadzana jest kontrola czy soczewka została właściwie dopasowana, a następnie po kolejnych dwóch tygodniach lekarz sprawdza jak soczewka jest tolerowana przez pacjenta.

Pozdrawiam,
Kasia
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez Guest »