Witam! Jestem nowy na forum, więc pozdrawiam wszystkich.
Do rzeczy, parę miesięcy temu zdecydowałem się na kolorowe soczewki. Wybór padł na firmę Colorvue. Nabyłem soczewki kwartalne o parametrach: Krzywizna (BC): 8.60 [mm] Średnica (DIA): 14.00 oraz mocy przeznaczonej mojej wadzie. Na aukcji było napisane, że soczewki przykrywają każdy kolor oczu, więc bez wahania zdecydowałem się na kolor "Dolly Black". Noszę te soczewki od 1.5 miesiąca, ale co z początku rzuciło mi się w oczy, to ich jedyna "wada", bądź zły dobór. Gdy mam prawidłowo założone soczewki otwór przeznaczony na źrenicę jest mocno przesunięty względem źrenicy (z jednej strony źrenica jest blisko krawędzi, z drugiej zaś daleko), przy dobrym świetle widać mój naturalny brązowy kolor oczu, a raczej jego pozostałość przy źrenicy. Zastanawiam się czy tak będzie w przypadku każdych innych soczewek kolorowych z tej firmy lub innej (np. jaskrawo niebieskie/białe itd.)? Czy wy też się z tym spotkaliście czy to po prostu złe dobranie parametrów? Byłem u specjalisty i z tego co się orientuje mam uniwersalną krzywiznę 8.6/8.7.
PS. Tak się teraz zastanawiam czy to nie ma związku ze zwężającą się i powiększającą źrenicą pod wpływem światła. No ale to przesunięcie jest chyba zbyt mocne.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź!