Autor Wątek: Kolorowe soczewki Colourvue Big Eyes, a ich krycie.  (Przeczytany 4076 razy)

Dante

• Newbie
  • *
Kolorowe soczewki Colourvue Big Eyes, a ich krycie.
« dnia: Marzec 31, 2015, 04:32:17 pm »
Witam! Jestem nowy na forum, więc pozdrawiam wszystkich.

Do rzeczy, parę miesięcy temu zdecydowałem się na kolorowe soczewki. Wybór padł na firmę Colorvue. Nabyłem soczewki kwartalne o parametrach: Krzywizna (BC): 8.60 [mm] Średnica (DIA): 14.00 oraz mocy przeznaczonej mojej wadzie. Na aukcji było napisane, że soczewki przykrywają każdy kolor oczu, więc bez wahania zdecydowałem się na kolor "Dolly Black". Noszę te soczewki od 1.5 miesiąca, ale co z początku rzuciło mi się w oczy, to ich jedyna "wada", bądź zły dobór. Gdy mam prawidłowo założone soczewki otwór przeznaczony na źrenicę jest mocno przesunięty względem źrenicy  (z jednej strony źrenica jest blisko krawędzi, z drugiej zaś daleko), przy dobrym świetle widać mój naturalny brązowy kolor oczu, a raczej jego pozostałość przy źrenicy. Zastanawiam się czy tak będzie w przypadku każdych innych soczewek kolorowych z tej firmy lub innej (np. jaskrawo niebieskie/białe itd.)? Czy wy też się z tym spotkaliście czy to po prostu złe dobranie parametrów? Byłem u specjalisty i z tego co się orientuje mam uniwersalną krzywiznę 8.6/8.7.

PS. Tak się teraz zastanawiam czy to nie ma związku ze zwężającą się i powiększającą źrenicą pod wpływem światła. No ale to przesunięcie jest chyba zbyt mocne.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź!
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2015, 04:45:50 pm wysłana przez Dante »

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
Odp: Kolorowe soczewki Colourvue Big Eyes, a ich krycie.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 02, 2015, 03:01:08 pm »
Witam serdecznie,

Dante czy przed zakupem soczewek miałeś zrobione badanie oczu pod soczewki kontaktowe?
Soczewki kontaktowe dobiera lekarz specjalista ponieważ tak jak różna jest wielkość i kaształt Twojej gałki ocznej tak różne są wielkości soczewek. Źle dobrane soczewki moga powodować opisany przez Cieie efekt a co gorsza doprowadzić do licznych chorób. Każdą zmiane soczewek należy konsultować z lekarzem. On zbada czy soczewka prawidłowo leży na Twoim oku. Bez konsekwencji zdrowotnych.

pozdrawiam Kinga

Dante

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 02, 2015, 07:47:28 pm »
Gdy byłem u okulisty, wspomniałem, że chce nosić soczewki, po badaniu pani jedynie podała mi krzywizne i moc soczewek. Nie ma tak chyba zróżnicowanych soczewek pod kątem dobrania do każdej osoby.

Michał

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2015, 07:58:28 am »
Nie każde soczewki będą pasowały do naszych oczu. Najpierw to poszedłbym do okulisty a następnie do sklepu gdzie mają duży wybór i nie brał pierwszych z wierzchu. Bardzo szeroki wybór jest na soczewki.kontaktowe.com . Ja tam kupuję i jestem zadowolony. Na kolorowe soczewki widziałem, że nawet mają teraz promocję.

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 10, 2015, 02:30:08 pm »
Witam serdecznie,

Bardzo duży wybór soczewek kontaktowych znajdziecie na www.szkla.com.

pozdrawiam Kinga

mariao

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2015, 05:08:58 pm »
Gdy byłem u okulisty, wspomniałem, że chce nosić soczewki, po badaniu pani jedynie podała mi krzywizne i moc soczewek. Nie ma tak chyba zróżnicowanych soczewek pod kątem dobrania do każdej osoby.
Mogłeś dopytać, czy te parametry wystarczą do odpowiedniego dobrania soczewek.

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2015, 10:52:31 am »
Witam serdecznie,

Lekarz powinien dobrać soczewkę próbną, zaaplikować ją i sprawdzić czy dobrze leży na oku pacjenta.

Pozdrawiam Kinga