Autor Wątek: Soczewki jednodniowe  (Przeczytany 8680 razy)

jesterrace

• Newbie
  • *
Soczewki jednodniowe
« dnia: Październik 24, 2008, 10:51:00 pm »
Witam. Od jakiegoś czasu noszę soczewki dwutygodniowe Oasys (krzywizna 8.4), ale noszę się z zakupem soczewek jednodniowych. Chcę dalej nosić dwutygodniowe, ale korzystać z jednodniowych w sytuacjach typu wyjście na basen czy wyjazd na weekend. Oasys bardzo dobrze mi się nosi, więc pomyślałem, ze najlepiej będzie kupić jednodniowe Acuvue. I tu się zdziwiłem, bo one mają krzywiznę 8.5. Niedawno za namową pani w sklepie (i chcąc trochę zaoszczędzić) przerzuciłem się z Oasys na miesięczne Oxygen One, z krzywizną 8.6 - ale nie byłem w stanie ich nosić, cały czas czułem soczewkę w oku, oczy mnie piekły, soczewka dwa razy mi wypadła. W związku z tym mam pytanie - skoro 8.4 nosi mi sie świetnie, a 8.6 nie jestem w stanie nosić, to jak będzie z tymi jednodniowymi 8.5? Czy ktoś miał już podobny dylemat?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 1970, 01:00:00 am wysłana przez jesterrace »

Karola

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
Odp: Soczewki jednodniowe
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2014, 04:00:51 pm »
Prawdopodobnie nie znajdziesz soczewek 8, 4 jednodniowych. A zatem najlepszym rozwiązaniem będzie 8, 5 i nie powinno być problemów. Jednak przed kaśdym nowym zakupem warto skonsultować się ze specjalista w celu dopasowania soczewek.

JanuszF

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2015, 03:59:32 pm »
Lepiej kupić miesięczne.

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2015, 11:56:54 am »
Witam serdecznie,
Czy lepiej kupować soczewki miesięczne czy jednodniowe o tym zadecyduje specjalista. Nie można na własną rękę kupować oraz zmieniać soczewek na inne.

pozdrawiam Kinga

Lena90

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2015, 02:13:59 pm »
Nie nosiłam nigdy jednodniowych, bo nie jestem do nich przekonana.

Kinga_Szkla

• Specjalista Szkla.com
  • Administrator
  • Newbie
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2015, 01:32:40 pm »
Witam serdecznie,
W brew pozorom soczewki jednodniowe pozwalają zachować większą higienę ich stosowania. Nie trzeba również kupować płynu do soczewek gdyż wyrzucasz je po jednym dniu użytkowania.

pozdrawiam Kinga

kraiccg4

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2017, 08:55:45 pm »
Według mnie jednodniowe sa bez sensu

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2017, 02:22:03 pm »
Witam serdecznie,

soczewki jednodniowe to soczewki, które mają wiele zalet. Nie wymagają pielęgnacji. Po określonym czasie noszenia po prostu je wyrzucamy, nie troszcząc się o ich przechowywanie i ryzyko uszkodzenia. Jest to najzdrowszy i najbardziej higieniczny system wymiany soczewek, który eliminuje efekt starzenia się soczewki i powstawania osadów powierzchniowych.
Fakt, że codziennie zakładamy nowe, skutecznie chroni przed rozmaitymi infekcjami oczu (np. zapaleniem spojówek lub rogówki) oraz możliwością wystąpienia alergii. 

Pozdrawiam: Agnieszka