Autor Wątek: Krzywizna soczewki i jej średnica  (Przeczytany 4047 razy)

Grevi

• Newbie
  • *
Krzywizna soczewki i jej średnica
« dnia: Września 12, 2016, 10:05:56 pm »
Witam. Pisze tutaj ponieważ chciałbym się dopytać jaki wpływ na działanie soczewki (jak i przyjmowanie jej przez oko ) mają dwie wartości wymienione w tytule. Mam na recepcie (ot coś jak karta klienta) wpisane BC=8.4, DIA nie mam wpisanego Ale z soczewek próbnych (marka I model) wyczytałem, ze ich DIA to 14mm. Czy jeśli bym kupił soczewki BC=8,6 i DIA=14,2 poczulbym jakas różnice pomiędzy nimi? A jeśli już musiałbym zamawiać o takich samych parametrach to czy firma SofLens 38 byłaby odpowiednią? Aktualnie posiadam Acuvue Oasys.

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
Odp: Krzywizna soczewki i jej średnica
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2016, 03:22:12 pm »
Witam serdecznie,

zmiana parametrów soczewek BC 8.4, DIA 14.0 na BC 8.6, DIA 14.2, spowoduje, że soczewka będzie "luźniej" dopasowana, co może prowadzić min. do uczucia dyskomfortu, zmiennej jakości widzenia. By nie dopuścić do takiej sytuacji każdą zmianę parametrów soczewek powinno się konsultować ze specjalistą, który widząc jak dana soczewka układa się na oku ma możliwość oceny prawidłowości dopasowania.
Również zmiana soczewek na inne, nawet o tych samych parametrach, wymaga konsultacji ze specjalistą ponieważ wykonane one są z różnych materiałów, przez co mogą się nieco inaczej układać na oku.
Soczewki Acuvue Oasys wykonane są z bardziej tlenoprzepuszczalnego (i pod tym względem lepszego) materiału niż SoftLens 38, dlatego radziłabym pozostać przy tych pierwszych.

Pozdrawiam: Agnieszka

Grevi

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2016, 07:51:03 pm »
Chciałbym zmienić soczewki na kwartalne i te wydawały się najbardziej odpowiednie. Lokalne marże są przerażające więc oczywiście zakup przez Internet. Zna może Pani jakieś soczewki kwartalne o najbardziej zbliżonych właściwościach do Acuvue Oasys?

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2016, 08:44:56 am »
Witam serdecznie,

wg mojej wiedzy nie ma takich soczewek - kwartalnych, wykonanych z materiału silikonowo-hydrożelowego (o wyższej tleneporzepuszczalności) i parametrach BC 8.4, DIA 14.0.
Podejmując decyzję o zmianie soczewek z dwutygodniowych na kwartalne chciałabym by miał Pan świadomość, że od momentu założenia soczewki na oko zaczynają gromadzić się na niej osady min. białkowe, lipidowe czy też cząsteczki makijażu lub kosmetyków, i noszenie tych samych soczewek przez tak długi czas jak 3 miesiące, zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów mogących prowadzić do powikłań chorobowych. Dlatego ze względu na bezpieczeństwo i higienę użytkowania soczewek kontaktowych zaleca się stosowanie tych o krótszym trybie wymiany (jednodniowe, dwutygodniowe, miesięczne).

« Ostatnia zmiana: Września 14, 2016, 11:14:22 am wysłana przez Agnieszka Płoskonka »

Grevi

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2016, 10:51:04 am »
Cóż, na szczęście jestem facetem i makijaż u mnie odpada więc jeden problem z głowy. A co do rozwoju bakterii to zdążyłem zauważyć ponieważ po 5-cio dniowym noszeniu od rana do wieczora oczy znowu zaczęły się zaczerwieniac więc od niedawna stosuje dzień ulgi dla oczu.

A co do miesięcznych to jak wygląda dostępność soczewek silikonowo-hydrozelowych o BC=8,4 i DIA=14? Ogólnie zdążyłem zauważyć, że same te właściwości są mało dostępne na rynku w soczewkach z dłuższym terminem niż 2 tyg.

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2016, 11:28:56 am »
Dokładnie o tych parametrach ( BC 8.4, DIA 14.0) miesięczne soczewki silikonowo-hydrożelowe nie są dostępne. Nie oznacza to jednak, że nie może Pan nosić soczewek miesięcznych wykonanych z takiego materiału. Proponuję skorzystać z porady specjalisty, który z pewnością dobierze te dla Pana odpowiednie.

Nel12

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Października 21, 2016, 10:54:37 pm »
No racja racja, specjalista tu napewno dobrze doradzi.

michall98d

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 02, 2016, 06:15:39 pm »
To fakt, bardzo dobrze doradzi.

martta498

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 17, 2016, 09:23:09 am »
Dokładnie, specjaliści są od tego żeby doradzić.