Autor Wątek: soczewki czy można założyć  (Przeczytany 4831 razy)

sung

• Newbie
  • *
soczewki czy można założyć
« dnia: Październik 28, 2016, 10:59:39 am »
 Witam.
Około miesiąc temu kupiłem białe soczewki zerówki. Od tego czasu założyłem je tylko jeden raz około 3 tyg temu, po czym bez przemycia ich schowałem je do pojemniczków z jakimś płynem, który był tam od początku. Problem w tym że zdejmując je mogłem je trochę pobrudzić a nie umyłem ich. Od tego czasu nawet ich nie wyjmowałem. Czy takie soczewki są jeszcze zdatne do noszenia? Czy jak je umyję płynem do soczewek to wszystko będzie okej? Czy lepiej nie ryzykować i kupić nowe?

Pozdrawiam

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
Odp: soczewki czy można założyć
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2016, 11:37:14 am »
Witam serdecznie,

soczewki kontaktowe po otwarciu powinno przechowywać się w pojemniczku na soczewki, zanurzając je w płynie przeznaczonym do ich pielęgnacji (płyn ten ma właściwości czyszcząco-dezynfekujace). Bezpieczniej będzie zakupić nowe soczewki i stosować się do zalecanych zasad ich użytkowania i pielęgnacji:
-każdorazowo przed dotknięciem soczewki dokładnie umyj i osusz ręce ,   
-zdejmując soczewkę z oka należy ją wyczyścić: umieszczając na czystej i suchej dłoni, nanieść na nią niewielką ilość płynu i pocierać jej powierzchnię kolistymi ruchami z obu stron, następnie opłukać płynem i umieścić w pojemniku na soczewki wypełnionym świeżym płynem, tak by soczewka była w nim całkowicie zanurzona,
-zawsze używaj świeżego płynu, zwracając uwagę na datę ważności oraz termin przydatności od momentu otwarcia. Nie rozcieńczaj, ani nie wykorzystuj ponownie raz użytego płynu w pojemniku na soczewki,   
-często wymieniaj pojemnik na soczewki (najlepiej co 30 dni, nie rzadziej niż co 3 miesiące), pojemnik na soczewki również należy czyścić, płucząc go codziennie świeżym płynem i pozostawiając otwartym aż do wyschnięcia. Zaleca się także mechaniczne czyszczenie pojemnika (raz w tygodniu) przy użyciu pałeczki z wacikiem bawełnianym, zamoczonym w płynie do pielęgnacji,   
-przechowuj soczewki w płynie przez zalecany przez producenta czas (często podawany jest minimalny czas przechowywania soczewek w płynie niezbędny do prawidłowego procesu czyszczenia i dezynfekcji),   
-nie używaj do płukania lub przechowywania soczewek innych substancji (np. wody lub soli fizjologicznej) niż płyny do tego przeznaczone,           
-aby uniknąć skażenia płynu oraz urazu oka, nigdy nie dotykaj powierzchni oka czubkiem butelki,   
-nie stosuj kropli do oczu ani innych leków bez konsultacji ze specjalistą,   
-nie noś soczewek kiedy Twoje oczy są zaczerwienione, podrażnione – zgłoś się do specjalisty,   
-stosuj się do instrukcji zamieszczonych przez producentów,   
-zawsze systematycznie wymieniaj soczewki na nowe zgodnie z zaleceniem producenta.

Pozdrawiam: Agnieszka

sung

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2016, 01:05:20 pm »
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, Marek

michall98d

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2016, 06:16:01 pm »
No odpowiedź bardzo konkretna, wielkie dzięki.

martynaly1991

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2017, 07:00:09 pm »
W tym przypadku zdecydowanie nie powinno się zakładać soczewek ! Należy je za każdym razem czyścić . Najlepiej wywalić i kupić nowe , a później ich pilnować i nie doprowadzać do takiej sytuacji.

Agnieszka Płoskonka

• Specjalista Szkla.com
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 09, 2017, 08:38:53 am »
Witam serdecznie,

myślę, że okres ważności w przypadku źle przechowywanych soczewek nie ma tu znaczenia i dla bezpieczeństwa powinno się je wyrzucić. 

Pozdrawiam